Hemels

Medium Frank is momenteel

Hemels

Een helderziende is een persoon die beweert buitenzintuiglijke waarneming (ESP) te gebruiken om informatie te identificeren die verborgen is voor de normale zintuigen, met name telepathie of helderziendheid, of die handelingen verricht die schijnbaar onverklaarbaar zijn door natuurlijke wetten, zoals psychokinese of toedeling. Hoewel veel mensen in paranormale gaven geloven, is de wetenschappelijke consensus dat er geen bewijs is voor het bestaan ​​van dergelijke krachten, en beschrijft de praktijk als pseudowetenschap. Het woord “paranormaal” wordt ook gebruikt als een bijvoeglijk naamwoord om dergelijke vermogens te beschrijven.

Helderzienden omvatten mensen in verschillende rollen. Sommige zijn theaterartiesten, zoals toneelgoochelaars, die verschillende technieken gebruiken, bijvoorbeeld vooroordelen, koud lezen en warm lezen, om de schijn van dergelijke vaardigheden voor amusementsdoeleinden te produceren. Er bestaat een grote industrie en een groot netwerk waarin mensen die worden geadverteerd als paranormaal begaafden advies en raad geven aan klanten. Enkele beroemde helderzienden zijn Edgar Cayce, Ingo Swann, Peter Hurkos, Janet Lee, Jose Ortiz El Samaritano, Miss Cleo,  John Edward, Sylvia Browne en Tyler Henry. Paranormale krachten worden beweerd door paranormale detectives en in praktijken zoals paranormale archeologie en zelfs paranormale chirurgie.

Critici schrijven paranormale krachten toe aan opzettelijk bedrog of zelfbedrog. In 1988 bracht de Amerikaanse National Academy of Sciences een rapport uit over het onderwerp en concludeerde dat er “geen wetenschappelijke rechtvaardiging is voor onderzoek dat over een periode van 130 jaar is uitgevoerd voor het bestaan ​​van parapsychologische verschijnselen”. Een studie probeerde recent gerapporteerde parapsychologische experimenten te herhalen die het bestaan ​​van voorkennis leken te ondersteunen. Pogingen om de resultaten te herhalen, waarbij een geheugentest werd uitgevoerd om vast te stellen of informatie na de test van invloed zou zijn, “leverden geen significante effecten op” en “ondersteunden dus niet het bestaan ​​van paranormale begaafdheid” van deze soort.

Paranormaal begaafden komen soms voor in sciencefiction en fantasy-fictie. Voorbeelden van fictie met personages met paranormale krachten zijn de Star Wars-franchise, met ‘krachtgevoelige’ wezens die in de toekomst kunnen kijken en objecten telekinetisch kunnen verplaatsen, samen met Dungeons & Dragons en enkele werken van Stephen King, naast vele andere .

Zoekwoorden: medium, mediums, paragnost, Paragnosten, medium Frank,  paranormaal, spiritueel , Hemels, contact, helderziende, helderzienden, waarzegger, waarzeggers, 0909-0209, 09090209